Vaša korpa (0)

Salustije Kako sprečiti zaveru

Salustije Kako sprečiti zaveru


990.00 RSD
940.50 RSD

Autor: Salustije
Žanr: Filozofija
Pismo: Latinica
Broj strana: 256
Povez: Tvrd
Format: 21 cm
Godina izdanja: 2023.


Energičan novi prevod drevnog remek dela rimske književnosti o neuspelom prevratu koji je poveo korumpirani i harizmatični političar.

Godine 63. pre nove ere je aristokrata Katilina, razočaran neuspelim pokušajem da postane izabrani vođa rimskog naroda, pokušao da sruši vladu. Uz podršku korumpirane elite i sirotih, otuđenih Rimljana, pobegao je iz Rima dok su se njegove pristalice zaverenici dogovarali da spale grad i ubiju njegove vodeće političare. Pokušaj prevrata je kulminirao razotkrivanjem zaverenika u senatu, uzavrelom debatom koja se okončala njihovim pogubljenjem i porazom Katiline i njegovih legija u bici. U knjizi Kako sprečiti zaveru, Džozaja Ozgud nam predstavlja žustar, moderan novi prevod konačne verzije ovih događaja, Salustijevu Katilininu zaveru – kratko, moćno štivo koje je uticalo na to kako su generacije čitalaca, uključujući očeve osnivače Amerike, razmišljale o prevratima i političkim urotama.

U napetom narativu, Salustije vešto kombinuje sočne detalje o Katilininim raspojasanim družbenicima sa veoma mudrim moralnim procenama i bolnim opisom naširoko rasprostranjene društvene bede koju su eksploatisali. A usput dobijamo nezaboravne prikaze Katiline, koji je imao saosećanja za muke Rimljana, ali je ipak bio spreman da uništi Rim, zatim njegovog ljutog neprijatelja, Cicerona, koji osujeti njegovu zaveru, i Julija Cezara koji brani zaverenike i biva optužen da je jedan od njih.

Uz uvod koji razmatra kako je Katilinina zavera oblikovala i nastavlja da oblikuje razumevanje života i smrti republike, kao i originalni latinski tekst, Salustijeva uzbudljiva istorija je pristupačnija nego ikad.

2/20

Slični proizvodi

Nekoliko nasumično odabranih proizvoda za Vas.

Popust 5%
Nova
Popust 5%
Nova
Popust 5%
Nova
Popust 5%
Nova
Nema na stanju
Popust 5%
Nova
Nema na stanju
Popust 5%
Nova
Popust 5%
Nova