Vaša korpa (0)

Salustije Kako sprečiti zaveru

Salustije Kako sprečiti zaveru


990.00 RSD
940.50 RSD

Autor: Salustije
Žanr: Filozofija
Pismo: Latinica
Broj strana: 256
Povez: Tvrd
Format: 21 cm
Godina izdanja: 2023.


Energičan novi prevod drevnog remek dela rimske književnosti o neuspelom prevratu koji je poveo korumpirani i harizmatični političar.

Godine 63. pre nove ere je aristokrata Katilina, razočaran neuspelim pokušajem da postane izabrani vođa rimskog naroda, pokušao da sruši vladu. Uz podršku korumpirane elite i sirotih, otuđenih Rimljana, pobegao je iz Rima dok su se njegove pristalice zaverenici dogovarali da spale grad i ubiju njegove vodeće političare. Pokušaj prevrata je kulminirao razotkrivanjem zaverenika u senatu, uzavrelom debatom koja se okončala njihovim pogubljenjem i porazom Katiline i njegovih legija u bici. U knjizi Kako sprečiti zaveru, Džozaja Ozgud nam predstavlja žustar, moderan novi prevod konačne verzije ovih događaja, Salustijevu Katilininu zaveru – kratko, moćno štivo koje je uticalo na to kako su generacije čitalaca, uključujući očeve osnivače Amerike, razmišljale o prevratima i političkim urotama.

U napetom narativu, Salustije vešto kombinuje sočne detalje o Katilininim raspojasanim družbenicima sa veoma mudrim moralnim procenama i bolnim opisom naširoko rasprostranjene društvene bede koju su eksploatisali. A usput dobijamo nezaboravne prikaze Katiline, koji je imao saosećanja za muke Rimljana, ali je ipak bio spreman da uništi Rim, zatim njegovog ljutog neprijatelja, Cicerona, koji osujeti njegovu zaveru, i Julija Cezara koji brani zaverenike i biva optužen da je jedan od njih.

Uz uvod koji razmatra kako je Katilinina zavera oblikovala i nastavlja da oblikuje razumevanje života i smrti republike, kao i originalni latinski tekst, Salustijeva uzbudljiva istorija je pristupačnija nego ikad.

2/20

Slični proizvodi

Nekoliko nasumično odabranih proizvoda za Vas.

Polovna bez oštećenja
Polovna sa vidljivim znacima korišćenja
Nema na stanju
Polovna bez oštećenja
Polovna bez oštećenja
Polovna bez oštećenja
Polovna bez oštećenja