Vaša korpa (0)

Knut Hamsun Misterije

Knut Hamsun Misterije


1,188.00 RSD
1,128.60 RSD

Knut Hamsun Misterije
Meki povez

KNUT HAMSUN, veliki norveški pisac, prije rata mnogo prevođen kod nas (Viktorija, Pan, Glad, Pod jesenjim zvijezdama, Krug se zatvara itd.) pojavljuje se sada nakon mnogo vremena sa romanom Misterije, jednim od ponajboljih svojih djela. To je društveni roman, poetski pisan, koji pokazuje sve vrijednosti i značajke osobenog, samo Hamsunu svojstvenog poetskog izraza, po čemu je i postao omiljeli i u čitavom svijetu rado čitan pisac. Preveden je na sve svjetske jezike, čitan i voljen, nagrađen, godine 1920, Nobelovom nagradom za književnost, Hamsun romanom Misterije ostvaruje vrhunac svoje umjetnosti. To je roman pun poezije, presjek je jednog društva i kroz ličnost glavnog junaka romana, Nagela (jedan od najuspjelijih njegovih likova) Hamsun se izrazio i stvorio djelo, koje je od svog prvog izdanja (1892) do danas doživjelo golem uspjeh, kako u njegovoj domovini, tako i u čitavom kulturnom svijetu.

Knut Hamsun je bio norveški pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1920. godine. Rođen je 1859. a umro je 1952. godine. Posle Ibzena, najpoznatiji je norveški književnik. Tridesetih godina dvadesetog veka bio je angažovan kao političar, promovišući desničarske ideje. Podržavao je nacističku filozofiju i norvešku kvislinšku vladu, zbog čega je bio osuđen na robiju. Dešavalo se da su mu čitaoci, nezadovoljni političkim idejama koje je izlagao u svojim delima, vraćali kupljene knjige.
U književnim počecima pisao je romantičarskim stilom koji je naginjao ka modernoj književnosti. Njegovo prvo značajnije delo bilo je Misterije. Neki kritičari su ovo delo nazvali jevanđeljem modernizma, poredeći ga sa delima poput Tako je govorio Zaratustra. Delo je teško žanrovski definisati budući da se u njemu prepliću lirski i epski elementi uz dominantnu iracionalnost koja počiva na kritičkom odnosu prema građanskom društvu i njegovom nastojanju da se oslobodi stvaralačka ličnost. U vreme nastanka „misterija“ nastala su i dela Pan i Viktorija. Hamsun je u Viktoriji ispevao himnu ljubavi.
Romani „Pan“ i „Viktorija“ su delovi trilogije u koju spada i roman „Glad“. Pan govori o čoveku koji na bolan način shvata kako stapanje čoveka sa prirodom više nije moguće. Hamsun prikazuje onaj deo ljudske istorije kada je „čovek postao bolesno čedo grada“.
Bavio i dramom i poezijom, ali sa slabijim uspehom. Nikada se nije pokajao zbog svojih političkih uverenja, čak ni u autobiografiji „Na zaraslim stazama“.
Rad i dela
Prvi put je privukao pažnju 1890. godine romanom „Glad“. U poluautobiografskom delu opisao je pad mladog pisca u ludilo kao rezultat gladi i siromaštva.
Ostala dela:
Pan,
Misterije,
Avgust,
Skitnice,
Ruža,
Po zaraslim stazama,
Plodovi zemlje,
Poslednje poglavlje,
Nitkov iz skitničkog života,
Krug se zatvara,
Glas života,
Žene na studencu,
Viktorija,
Urednik Lunge,
Zavodnik i druge priče.

Slični proizvodi

Nekoliko nasumično odabranih proizvoda za Vas.

Popust 5%
Nova
Popust 5%
Nova
Popust 5%
Nova
Popust 10%
Nova
Popust 5%
Nova
Popust 5%
Nova
Nema na stanju
Herman Hese Odabrana dela
13,970.00 RSD
13,271.50 RSD