Vaša korpa (0)

Džerom Dejvid Selindžer Lovac u žitu

Džerom Dejvid Selindžer Lovac u žitu


1,298.00 RSD
1,233.10 RSD

Džerom Dejvid Selindžer Lovac u žitu
Meki povez

„Lovac u žitu“ je zaista najčitaniji roman na planeti. Selindžeru je trebalo gotovo deset godina da napiše ovo delo, koje je izrazilo seksualne i egzistencijalne strepnje mlade generacije u posleratnoj Americi, kao i bunt protiv licemerja i laži u svetu glavnog junaka.

Džerom Dejvid Selindžer (engl. Jerome David Salinger; Njujork 1. januar 1919. — Nju Hempšir, 27. januar 2010) bio je američki romanopisac i pripovedač. Objavio je jedan roman i nekoliko zbirki pripovedaka između 1948. i 1959. godine. Njegovo najpoznatije delo je „Lovac u žitu“, a knjiga se može naći i pod naslovom „Lovac u raži“.

Dž. D. Selindžer je rođen na Menhetnu (Njujork), gde je i odrastao. Bio je sin uspešnog Jevrejina, koji se bavio uvozom sira. Majka mu je bila škotsko-irskog porekla. U detinjstvu su ga zvali Soni. Nakon osnovnog školovanja, poslat je u vojnu akademiju Veli Fordž, gde je boravio od 1934. do 1936. godine. Tokom 1937. godine boravio je pet meseci u Evropi. Od 1937. do 1938. godine studirao je na koledžu „Ursinus“ i Univerzitetu u Njujorku. Prva prava ljubav bila mu je u Una O`Nil, s kojom se redovno dopisivao, i bio je iznenađen kad se udala za Čarlija Čaplina, koji je bio mnogo stariji od nje.

Tokom Drugog svetskog rata sudelovao je u raznim bitkama, čak i u invaziji na Normandiju. Njegovi saborci opisali su ga kao hrabrog i istinskog heroja.[traži se izvor] Tokom prvih meseci u Evropi uspevao je da se bavi pisanjem, a u Parizu je čak i upoznao Ernesta Hemingveja.

Godine 1945. oženio se francuskom lekarkom Silvijom, od koje se brzo razveo, pa se 1955. godine ponovo oženio — ovog puta je izabranica njegovog srca bila Kler Daglas. I taj brak je završen razvodom 1967. godine, kad se Selindžer potpuno povukao u svoj vlastiti svet.[traži se izvor]

Selindžer je često patio od stresa, i s godinama se sve više povlačio u sebe. O svom najpoznatijem liku, Holdenu, često je govorio kao o prijatelju.

S vremena na vreme su se javljale glasine da će Selindžer objaviti još koji roman, no to se nikad nije dogodilo.

Najpoznatija dela su mu: „Lovac u raži“, „Za Esme“, „Visoko podignite krovnu gredu, tesari“, „Simor: uvod“, „Freni i Zui“.

Roman „Lovac u raži“ (1951) govori o mladom buntovniku pod imenom Holden Kolfild i njegovim zanimljivim doživljajima u Njujorku. U vreme objavljivanja knjige, ali i kasnije, Holden Kolfild je postao gotovo mitska ličnost u Americi, ali i širom sveta.

Knjiga je i danas popularna, a štampana je u preko stotinu izdanja i u oko deset miliona primeraka.

Knjiga „Za Esme“ je objavljena 1953. godine.

U pričama pisac obrađuje rano sazrelu decu 1950-ih godina. Deca su pomućena i zbunjena, a njihova osetljivost je u sukobu sa praznim i materijalističkim svetom odraslih.

U knjizi se nalazi devet priča:

Perfektan dan za banane-ribe
Ujka Vigli u Konektikatu
Pre početka rata sa Eskimima
Čovek koji se smeje
Dole kod čamca
Za Esme – S ljubavlju i mučninom
Lepa usta i zelene mi oči
Plavi period De Daumier-Smita
Tedi

Freni
Novela objavljena 1955. godine a bavi se sudbinom sedmoro dece porodice Glas.

Visoko podignite krovnu gredu, tesari
Novela „Visoko podignite krovnu gredu, tesari“ objavljena je 1955. godine.

„Zui“ je objavljena 1957. godine i nastavak je novele „Freni“.

U očajanju zbog svog okruženja, junakinja ove ljubavne priče doživljava nervni slom, povlači se u sebe, težeći da uspostavi vezu sa svojim bićem i postigne prosvetljenje.

Simor: uvod
I ova četvrta Selindžerova novela, kao i prethodne, bavi se decom porodice Glas.

Knjiga je objavljena 1959. godine i posle toga Selindžer se veoma retko pojavljivao u javnosti i nije objavljivao nova dela.

Slični proizvodi

Nekoliko nasumično odabranih proizvoda za Vas.

Popust 5%
Nova
Popust 5%
Nova
Popust 5%
Nova
Popust 10%
Nova
Popust 5%
Nova
Herman Hese Sidarta
990.00 RSD
940.50 RSD
Popust 5%
Nova