Vaša korpa (0)

Danijel Defo Robinson Kruso

Danijel Defo Robinson Kruso


249.00 RSD

Danijel Defo Robinson Kruso
Meki povez

Robinzon Kruso je avanturistički roman engleskog pisca Danijela Defoa. Roman je prvi put objavljen 1719. godine. Robinzon Kruso je običan četrnaestogodišnji dečak koji se usudio da plovi kao moreplovac, a spletom nesrećnih okolnosti završio je na tropskom ostrvu gde je morao da preživi na razne načine.

Iako je roman nastao pre tri stotine godina, on ne menja njegov značaj u današnjoj kulturi i književnosti za decu. Reč „Robinzon“ postala je sinonim za one koji žive usamljenim životom. O romanu su snimljeni brojni filmovi i poslužio je kao inspiracija mnogim drugim autorima za pisanje romana tog žanra.

Veruje se da je priča inspirisana stvarnim iskustvima Aleksandra Selkirka, škotskog brodolomca koji je živeo na pacifičkom ostrvu Mas a Tiera nešto više od četiri godine. U čast romana, čileanske vlasti su 1966. preimenovale ostrvo u Robinzon Kruso.

Robinzonova avantura je počela kada je sa 14 godina otišao u London sa školskim drugom. Njegovo prvo putovanje nije bilo tako prijatno kao što je zamišljao. Njegov brod je pogodila strašna oluja. Uprkos tome, nastavio je svoje putovanje na novom brodu koji su zatim zarobili pirati i Kruso je proveo nekoliko godina u zatočeništvu kao rob.

Jednog dana gospodar ga je poslao na more da peca sa još jednim robom, a njih dvojica su iskoristili priliku da pobegnu. Sa sledećim brodom, Robinzon je otputovao u Brazil, gde je kupio malo imanje i počeo da proizvodi šećer i duvan. Neko vreme je živeo mirnim životom u Brazilu i uspešno je vodio plantažu, ali je na nagovor trgovaca krenuo da nabavlja robove kod obala Afrike.

Njihov brod je pogodila strašna oluja, koja je izazvala brodolom kod obala Južne Amerike. Robinzon je jedini preživeo. Nakon buđenja, shvatio je da je njegov brod van vidokruga, pa je bio prinuđen da preživi potpuno sam bez ičega.

Robinzon je mnogo godina proveo u samoći, gde su ga samo koze, psi i papagaji čuvali da potpuno ne poludi. Jednog dana je sa susednog ostrva spasao divljaka od ljudoždera, kome je dao ime Petko. Postao mu je verni prijatelj i sluga.

Krusou se pojavila prilika da se spase kada je engleski brod na kome se pobunila posada pristao na ostrvo. Kruso je pomogao kapetanu da vrati brod i tako zaradio put u Englesku.

6/21

Slični proizvodi

Nekoliko nasumično odabranih proizvoda za Vas.

Polovna bez oštećenja
Polovna bez oštećenja
Polovna sa vidljivim znacima korišćenja
Polovna bez oštećenja
Nema na stanju
Polovna sa vidljivim znacima korišćenja
Polovna bez oštećenja