Vaša korpa (0)

Nenad Nikolić Pekinezer

Nenad Nikolić Pekinezer


399.00 RSD

Nenad Nikolić Pekinezer
Meki povez

Pekinezer ima lavlje srce. Hrabar je, dostojanstven i samosvostan, baš kao kralj džungle.
Lavlje srce zaista kuca u grudima pekinezera, o čemu govori stilra kineska legenda koja kaže:
»Jedan lav se smrtno zaljubio u jednu malu majmunicu i ljubav mu je bila uzvraćena. Ali, razlika u njihovoj veličini ih je sprečavala da se venčaju. Lav je zato odlučio da ode u hram i da se moli bogovima da ga smanje toliko da može da se oženi obožavanom majmunicom. Bogovi su upitali lava da li je svetstan molbe koju upućuje i da li je dobro razmislio o posledicama, jer bi to značilo da se zauvek odriče svog prestiža i privilegija kralja džungle, ali, lav nije odustajao. Njegova ljubav je bila tolika da je bio spreman da se svega odrekne. Bogovi bejahu dirnuti tolikom ljubavlju i odlučiše da smanje lava na odgovarajuću veličinu, ali mu učiniše i jedan poklon: ostaviše mu njegovo hrabro lavovsko srce«.
Iz braka male majmunice i majušnog lava rodio se pekinezer, sa majmunskom njuškicom a lavovskim telom i srcem.
Pekinezera obično zamišljamo kao nestašno salonsko kučence, lenjo, zavaljeno u svilene jastuke. Ali, u stvari, ovaj mali pas ima izuzetnu inteligenciju i tako bogatu ličnost, da onaj ko misli da poseduje pekinezera ne primećuje da je pekinezer taj koji poseduje njega.
On je divan drug, diskretan je i u stanju je da nasluti i najmanju promenu raspoloženja svog gazde i da ostane po strani i sačeka da mu se ponovo pokloni pažnja.
Čak i hrana, obično tako važna za sve životinje, biva stavljena u drugi plan kada je u pitanju ljubav koju pas oseća za svog gospodara. U stanju je da se prilagodi svakom načinu života: podjednako se dobro oseća u malom stanu u gradu, gde su mu ograničene mogućnosti kretanja, ili u kući na selu, gde ima veliku baštu na raspolaganju i može da da oduška svojoj živahnosti.

6/31