Vaša korpa (0)

Žan Baptist Molijer Tartif / Don Žuan

Žan Baptist Molijer Tartif / Don Žuan


199.00 RSD

Žan Babtist Molijer Tartif / Don Žuan
Meki povez
Izdavač Izdavačka organizacija Rad
Edicija Reč i misao

Molier je jedan od najpoznatijih francuskih komediografa i uz Korneja i Rasina, najbolji predstavnik "zlatnog veka" francuske drame koja je svoj vrhunac doživela u 17. veku. Osim kao književnik Molier je delovao i kao scenarista i doprineo mnogo razvoju humorističke satire.

Molier je rođen kao Žan-Baptist Pokelin 15. februara 1622. godine u Parizu. Još je kao mladić odlučio da neće nastaviti karijeru pravnika, nego se umesto toga posvetiti teatru gde će kao glumac, pisac, reditelj i direktor glumačke družine raditi sve do kraja svog života, a tako je na kraju i bilo.

Napisao je 33 komedije, neke u stihovima, a neke u prozi, a koje se smatraju ogledalom francuskog društva 17. veka. Molier se uvek trudio da pokaže karaktere iz svih slojeva društva te sredine Francuske iz 17. veka, osuđujući pritom i ismejavajući sve što je smatrao da ne ide u skladu sa prirodom, koja je po njemu bila simbol razuma.

Najpoznatije komedije su: "Tartif", "Kaćiperke", "Don Žuan", "Škola za žene", "Umišljeni bolesnik", "Škola za muževe", "Škola za žene"...

Molier je ipak više želeo da piše tragedije, ali je na kraju postao slavan zbog farsi koje su bile izvođene uvek nakon tragedija i za razliku od njih pisane u jednom činu. Kasnije se posvetio pisanju muzičkih komedija.

Bolovao je od tuberkuloze sa kojom se zarazio još kao mladić, a samo nekoliko sati nakon što je na pozornici iskašljavao krv Molier je umro. Bilo je to 17. februara 1673. godine u Parizu.

12/10

Slični proizvodi

Nekoliko nasumično odabranih proizvoda za Vas.

Polovna bez oštećenja
Nema na stanju
Polovna sa vidljivim znacima korišćenja
Polovna bez oštećenja
Polovna sa vidljivim znacima korišćenja
Polovna bez oštećenja