Vaša korpa (0)

Slobodan Jarčević Istorijske skrivalice

Slobodan Jarčević Istorijske skrivalice


799.00 RSD

Slobodan Jarčević Istorijske skrivalice
Meki povez

Meki povez

Слободан Јарчевић (Горње Равно, 2. фебруар 1942 — Београд, 11. август 2020) био је српски књижевник, публициста и ратни министар иностраних послова Републике Српске Крајине.[1]

Биографија
Рођен је за вријеме Другог свјетског рата 2. фебруара 1942. године у Горњем Равном на Купресу (данашња Федерација БиХ, БиХ). Преселио се у Нове Козаце, у Банату, 1946. године, са породицом. Отац му је био антифашистички борац, и преминуо је 1949, па је Слободан остао да живи са мајком и два млађа брата. Основну школу је завршио у Новим Козацима, средњу економску школу је завршио у Кикинди, а Факултет политичких наука у Београду.

Са средњом школом радио у Индустрији грађевинском материјала Тоза Марковић у Кикинди, у периоду од 1963. до 1964. Војни рок служио ид 1965. до 1967. у тенковској јединици у Јастребарској у СР Хрватској, СФРЈ.

На јавном конкурсу за дипломатију 1970. године, био је најбољи у групи. Тада је био запослен у Савезном секретаријату за иностране послове СФРЈ. У дипломатској служби остао до 2002. године. Као дипломата службовао је у Замбији, Грчкој, Индији, Румунији, Кувајту и Белорусији. Након распада СФР Југославије био је министар иностраних послова Републике Српске Крајине, а од 1992. до 1994. саветник председника РСК Милана Мартића.

Подржавао је Српску аутохтонистичку историјску школу. Сарађивао је са Јованом И. Деретићем. Награђен је „Великом повељом“ и звањем почасног доктора наука у Друштву за истраживање старе словенске историје Сербона у Нишу 2008. године.

Радио је у часописима: Дневник, Реч младих, НИН, Погледи, Дуга, Новости, Српско наслеђе, Политика, Глас јавности, Борба, Књижевност, Експрес политика, Књижевне новине, Кикиндске новине, Енигма, Збиља и Сербона.

Преминуо је 11. августа 2020. године.[2][3]

Дела
Објављена дела
И богови су говорили српски
Изгон Срба и Грка
Ратници светог Ђорђа
Историјске скривалице (у два тома)
Срби пре бискуповог Адама
Република Српска Крајина - државна документа
Греси историчара
Хрватска језичка беспућа
Измишљено досељавање Срба (коаутор, заједно са Јованом И. Деретићем)
Народ српски а историја хрватска
Бивши Срби
Градишћански Хрвати су Срби
Брисање знакова српства
И од Истре до Дрине Србија
Мостарске издаје
Радови у зборницима
Албанци лажни Илири
Летопис матице српске у Дубровнику
Објављене нове књиге: Бивши Срби Македонци, Бивши Срби Шиптари Срби пре бискуповог Адама (допуњено издање)

Дела спремна за објаву
Запад и руско-српски односи
Историјске скривалице (трећи део)
Млади Карађорђе
Рецензије и критике
Република Српска Крајина (други део)

7/24