Vaša korpa (0)

Kazuo Išiguro Ostaci dana

Kazuo Išiguro Ostaci dana


799.00 RSD

Kazuo Išiguro Ostaci dana
Tvrdi povez
Izdavač Bigz

DOBITNIK BUKEROVE NAGRADE! DANAS VEĆ KLASIK, OSTACI DANA SU PREDIVNA I DIRLJIVA PODSEĆANJA NA DANE PRE VELIKOG RATA O IZGUBLJENIM ŽELJAMA I IZGUBLJENOJ LJUBAVI... Kazuo Išiguro vrhunskim književnim umećem oslikava jedan svet u nestajanju, kroz sudbinu čoveka koji u postacima dana na jedn setno melanholičan način govori o tragici života, neostvarenoj ljubavi dužnosti, dostojanstvu i odanosti. S finom ironijom i bez trunke sarkazma, Išiguro majstorski uspeva da dočara specifičnost engleskog humora, prezir prema američkim novotarijama ili razmišljanja o odanosti i vernosti. Zahvaljujući japanskom poreklu Išiguro je sa jasnije distance mogao da vidi i prepozna ono je najkarakterističnije i najprepoznatljivije u njegovoj novoj domovini. Film Ostaci dana sa Emom Tompson i Entoni Hopkimsom bio je nominavan za osam Oskara. I to je jedan od retkih filmova koji je uspeo savršeno da dočara magiju pisane reči...


Kazuo Išiguro rođen je 1954. u Nagasakiju. Još kao dete seli se s roditeljima u Englesku, gde i danas živi.

Njegovih osam do sada objavljenih romana obezbedili su mu veliki broj književnih nagrada, kultni status kod brojne čitalačke publike i prevod njegovih dela na više od 40 jezika.

Išigurovo najznačajnije ostvarenje svakako je roman Ostaci dana (Bukerova nagrada, Dereta, 2009). Veliki uspeh postigao je i s romanima Slikar prolaznog sveta (Vitbredova nagrada, Dereta, 2015), Ne daj mi nikada da odem (Dereta, 2018) i Neutešni (Dereta, 2019) – kafkijanskom zagonetkom na 500 stranica, roman kome je kritika bila posebno naklonjena, debitantskim romanom Bledi obrisi brda (Dereta, 2020), kao i zbirkom Nokturna: pet priča o muzici i sutonu (Dereta, 2018).

Njegov pretposlednji roman Zakopani džin (Dereta, 2015) takođe izaziva oprečne reakcije kritike širom sveta, od osporavanja do hvalospeva, ali čini se da publika nema tih problema: ona je i dalje bezrezervno verna jednom od najomiljenijih pisaca današnjice.
Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2017.

4/34

Slični proizvodi

Nekoliko nasumično odabranih proizvoda za Vas.

Nekorišćena
Polovna bez oštećenja
Polovna bez oštećenja
Polovna bez oštećenja
Nema na stanju
Polovna bez oštećenja
Polovna bez oštećenja