Vaša korpa (0)

France Prešern Poezija

France Prešern Poezija


999.00 RSD

France Prešern Poezija
Tvrdi povez sa zaštitnim omotom

O autoru

Франце Прешерн(словен. France Prešeren; Врба, 3. децембар 1800— Крањ, 8. фебруар 1849 био је романтичарски[6] словеначки књижевник,чије су песме преведене на многе језике.

Он је сматран највећим словеначким класичним песником и инспирисао је каснију словеначку књижевност.Написао је прву словеначку баладу и први словеначки еп. После његове смрти, постао је водеће име словеначког књижевног канона.

Франц је повезао мотиве сопствене несрећне љубави са мотивом несрећне, потчињене домовине. Нарочито после Другог светског рата у словеначким земљама,један од Прешернових мотива, „непријатељско богатство“, Словенци су усвојили као национални мит, а Прешерен је описан као да је свеприсутан попут ваздуха у словеначкој култури.

Прешерен је живео у сукобу са грађанским и верским установама, као и са љубљанском покрајинском буржоазијом. Развио је тешки алкохолизам и покушао је да се убије у најмање два наврата, суочавајући се са одбијањима и гледајући како већина његових најближих пријатеља трагично умире. Његова лирика се бавила љубављу према отаџбини, страдалном човечанству, као и неоствареном љубављу према својој музи Јулији Примић.

Он је писао поезију првенствено на словеначком, али и на немачком.Живео је у Крањској и у почетку се сматрао Крањцем, али је постепено усвојио шири словеначки идентитет

11/11

Slični proizvodi

Nekoliko nasumično odabranih proizvoda za Vas.

Polovna bez oštećenja
Polovna bez oštećenja
Polovna bez oštećenja
Polovna bez oštećenja
Nema na stanju
Polovna bez oštećenja