Vaša korpa (0)

Milorad Pavić Hazarski rečnik

Milorad Pavić Hazarski rečnik


499.00 RSD

Milorad Pavić Hazarski rečnik
Meki povez
Muški primerak

Hazarski rečnik je roman Milorada Pavića. Interesovanje ovog pisca za pisanje romana o Hazarima datira još iz studentskih dana kada je već onda pisao naučne studije o Hazarima. Kako su godine prolazile, a podataka o Hazarima nije bilo dovoljno, odlučio je da o njima napiše roman. U Hazarskom rečniku obradio je priču o nestalom narodu.

Priča nije ispričana u formi klasičnog romana, već je pisana kao naučni spis, odnosno leksikon u kom je autor verno obradio legendu, istoriju i maštu.

Delo je napisano u obliku rečnika ili leksikona, a podnaslovljeno je „ Rimski leksikon u 100.000 reči“ , odnosno „ Rečnik rečnika o hazarskom pitanju“ .

„ Hazarski rečnik“ se sastoji od tri leksikona ili rečnika, i to: „ Crvena knjiga“ , „ Zelena knjiga“ i „ Žuta knjiga“ . Sve tri knjige se bave istim pitanjem, pitanjem Hazara, a sve tri su islamski, hrišćanski i jevrejski rečnici o hazarskom pitanju.

„ Hazarski rečnik“ je centralno rečničko delo koje se sastoji od romanesknog jezgra. Međutim, pored toga, ovaj rad se sastoji od „ Prethodne napomene“ , „ Apendiksa I“ , „ Apendiksa II“ , „ Završne napomene“ i „ Popis odrednica“ . Svi ovi delovi, uz dodatne činjenice, održavaju funkciju prenošenja romanskog jezgra.

„ Prethodne napomene“ su drugo, rekonstruisano izdanje Daubanusovog rečnika, koji je uništen, a datira iz 1961. godine. Kroz „ Napomene“ čitalac može da dobije osnovne napomene o delu, koji su nam potrebni za razumevanje teksta.

Objašnjavaju predmet izlaganja – hazarsko pitanje, strukturu, istoriju knjige i način čitanja.

Hazari su bili ratnički nomadski narod, a živeli su između Crnog i Kaspijskog mora. Imperija koju su posedovali bila je veoma moćna, ali moć je nestala kada su svoju veru promenili u tri religije – islamsku, jevrejsku ili hrišćansku.

Iako se zna da je Hazarsko carstvo i sve što je bilo njihovo nestalo, nije poznato pod kojim okolnostima se to desilo. Od svega, sačuvano je samo malo podataka koje čuvaju stari hroničari i koji su u osnovi priče o njihovom postojanju.

Za Hazare je njihovo preobraćenje bilo pogubno.

6/7

Slični proizvodi

Nekoliko nasumično odabranih proizvoda za Vas.

Polovna bez oštećenja
Nekorišćena
Nema na stanju
Polovna bez oštećenja
Polovna bez oštećenja
Nema na stanju
Polovna bez oštećenja
Popust 10%
Nova