Vaša korpa (0)

Žarko Vidović Zaveti i sloboda

Žarko Vidović Zaveti i sloboda


2,200.00 RSD
2,090.00 RSD

Autor:: Žarko Vidović
Žanrovi:: Domaći pisci, Istorija
Izdavač:: Catena Mundi
Broj strana: 342
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrd
Format: 21 cm

Zavet i sloboda su ključni pojmovi Žarka Vidovića. Istoimena knjiga koja je pred vama sadrži njegove najbolje tekstove. Ona je pravi put kojim savremeni čitalac može da oseti svu širinu misli ovog polihistora.

Ovaj zbornik ili hrestomatija Vidovićevih tekstova podeljena je na sedam celina koje čine po tri teksta. Prvi deo vezan je za pitanja liturgijskog života hrišćana, njegovog smisla i uloge Svetog Pisma u njemu. Drugi deo bavi se temeljima evropske kulture: grčkom tragedijom, rimskim hrišćanstvom i zavetnim načelom kao izvorom evropskih naroda.

Treći deo bavi se problemima nacije, njenog zasnivanja i identiteta. Posebno je važan jer je u njemu integralno objavljen veoma bitan tekst Žarka Vidovića „Sveti Sava i rimsko pravo“. Četvrti deo bavi se odnosom epskog i zavetnog prinicima u srpskoj istoriji. Posebno je zanimljiv jer je veoma kritičan prema određenim manifestacijama našeg nacionalnog identiteta koje po kolektivnu egzistenciju mogu biti više nego pogubni.

O književnosti, najposle o Njegošu, Vidović je pisao mnogo puta, a ovde su tri najzačajnija teksta sabrana zajedno. Konačno, završni odeljak „Na putevima obnove” čine tekstovi o odnosu pravoslavne crkve i savremenog sveta i time daju odgovor na pitanje i našeg svakodenvnog života.

2/4