Vaša korpa (0)

Čedomir Popov Velika Srbija mit ili stvarnost

Čedomir Popov Velika Srbija mit ili stvarnost


1,650.00 RSD
1,567.50 RSD

Čedomir Popov Velika Srbija mit ili stvarnost
Tvrdi povez
Izdavač Catena Mundi

Велика Србија, књига Чедомира Попова, појавила се први пут 2006. године. Она је била и остала најбољи одговор на вековне лажи о „великосрпском национализму“ – од аустроугарске до НАТО пропаганде. Истовремено, она приказује историју и развој српске националне идеје од 18. века до данас.

У писању књиге академик Попов употребио је своје деценијско искуство и велику историографску умешност. Велика Србија је синтеза која се простире од средине 18. до краја 20. века. Свака појава и догађај од важност за развој српске националне идеје описана је у овој књизи.

Аутор о књизи Велика Србија
Књига је „покушај да се у тој мисли и идеји сагледа онај феномен који се већ читав један и по век назива, оптужује, осуђује и анатемише као „великосрпска политика”, рођена у ватри националне револуције 1804–1815. и једва васкрсле српске државе. Тек 1830, полуослобођена и полунезависна, аутономна кнежевина у оквиру Османског царства (али и пре тога, док су још вођене борбе за отимање из турског ропства), Србија је постала средиште у које су упирали погледе и полагали наде Срби из свих крајева у којима су живели, под туђинском влашћу двеју империја: Османском и Хабзбуршком.

Легитимна и епохи грађанског друштва Европе природна тежња за уједињавање народа истог етничког порекла, истог језика, истих историјских традиција и успомена, и за образовање националних држава, јавила се и код Срба. Тако су још у првој половини XIX века настали српска национална идеологија и српски национално-државни програм.

Та идеологија и тај програм су у настојањима, али и тешким борбама с милионским жртвама ради свог остварења, пролазили кроз различита историјска раздобља и многобројне промене, корекције и прилагођавања. Једна једина његова стратешка замисао остала је трајна и доследно поштована скоро до данашњег дана: српски народ има природно и историјско право на националну државу у којој ће се ујединити већина његових припадника.“

Славенко Терзић о књизи
„Књига Чедомира Попова Велика Србија – стварност и мит је не само драгоцена научна синтеза о једном важном историјском проблему него и својеврсна прегледна антологија српске и југословенске мисли током последња два века. Она доноси, први пут, на сажет и интелектуално супериоран начин све успоне и падове српске идеје и српских националних програма, са једним основним закључком књиге да „Велике Србије није било”.

Пред нама је изузетна научна студија, драгоцена не само колегама из струке него и широј читалачкој публици изложеној непрекидном понављању флоскуле о „разарајућем пројекту Велике Србије”. Било би добро да се преведе на све водеће светске језике.“

Василије Крестић о књизи
Чедомир Попов је „дао документоване и научно образложене одговоре на питања шта је Велика Србија, да ли је она доиста постојала и одакле долазе упорни и мрзитељски напади на њену стварну или фиктивну егзистенцију. Књига је добро компонована. У њој нема ничег што је сувишно, а нема ни празнина које би требало попуњавати.

Она је прегледна и лако читљива. Написана је стилом и језиком који не замарају и логиком која плени пажњу читаоца. Богатством података, њиховим стручним анализама, тумачењима и закључцима читалац који посегне за овом књигом биће обогаћен многим новим сазнањима.“

2/8

Slični proizvodi

Nekoliko nasumično odabranih proizvoda za Vas.

Popust 5%
Nova
Miloš Ković Zaveti
1,210.00 RSD
1,149.50 RSD
Popust 5%
Nova
Popust 5%
Nova
Popust 5%
Nova