Vaša korpa (0)

Srđan Cvetković Otpor komunističkom režimu u Srbiji 1945 - 1991

Srđan Cvetković Otpor komunističkom režimu u Srbiji 1945 - 1991


1,650.00 RSD
1,567.50 RSD

Autor:: Srđan Cvetković
Žanrovi:: Domaći pisci, Istorija
Izdavač:: Catena Mundi
Godina izdanja:: 2021.
Broj strana: 477
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrd
Format: 25 cm

Knjiga Otpor komunističkom režimu 1945–1991: Između srpa i čekića 3 je završetak istoimene trilogije. Za razliku od prethodne dva, koje su bila o represiji komunističkog režima, treći deo posvećen je različitim vidovima otpora. Otpor je, bez obzira na čvrstu ruku partije, obuhvatao sve društvene slojeve.

Ispočetka, otpor su najviše pružale ilegalne omladinske organizacije, kojima je pripadao i jedan Borislav Pekić. Čvrst otpor pružile su i seoske zajednice nasilnoj kolektivizaciji. Konačno, u periodu 1945–1953. bilo je i više javnih protesta nego što iz sadašnje perspektive može izgledati.

Nakon 1953, u godinama liberalizacije odnosa sa Zapadom, otpor je primio drugačiji vid. Bio je veoma aktivan studentski pokret, a nisu bili retki ni sukobi sa policijom. Takođe, osetilo se i delovanje emigrantskih i disidentskih grupa, kako nacionalističkih, tako i onih iz Istočnog bloka (tzv. ibeovci).

Posebno važan bio je otpor Srpske pravoslavne i drugih crkava u SFRJ. Brojni sveštenici stradali su u „divljim čišćenjima“ 1944–1946, a i kasnije su zatvarani i lišavani građanskih prava. Na sve to crkva je reagovala različitim manifestacijama. Ključni događaj, naravno, bio je raskol u SAD.

Najpoznatiji vid otpora bio je otpor u kulturi. On je prožimao sve vrste umetnosti, od književnosti preko filma i kulminirao je različitim osamdesetih godina borbom za slobodu govora.

2/3

Slični proizvodi

Nekoliko nasumično odabranih proizvoda za Vas.

Polovna bez oštećenja
Nema na stanju
Polovna bez oštećenja
Popust 5%
Nova
Polovna sa vidljivim znacima korišćenja
Polovna bez oštećenja