Vaša korpa (0)

Milan Petrović Od pravne države do Titoističke diktature

Milan Petrović Od pravne države do Titoističke diktature


990.00 RSD
940.50 RSD

Autor:: Milan Petrović
Žanrovi:: Domaći pisci, Politika, Sociologija
Izdavač:: Catena Mundi
Godina izdanja:: 2021.
Broj strana: 190
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrd
Format: 21 cm

Od pravne države do titoističke diktature dr Milana Petrovića je knjiga koja se dugo čekala.

Pred vama je najbolja do sada kritika titoističkog sistema. Autor nespornim argumentima pokazuje da u titoističkoj Jugoslaviji nikakve pravne sigurnosti i suštinske slobode nije bilo i da je država napravljena tako da se raspadne.

Istina među koricama ove knjige verovatno mnogima neće prijati, ali suočavanje sa njom je neminovno!

Šta je pravna država? Šta je diktatura? Mnogi od ovih pojmova se neprekidno ponavljaju po medijima, ali retki su oni koji znaju njihovo pravo značenje. A da li možemo znati istinu o Jugoslaviji, prvoj, drugoj i trećoj, ako ne znamo ove pojmove? Autor knjige Od pravne države do titoističke diktature, dr Milan Petrović, potrudio se da ovu smutnju razbistri.

Prof. dr Milan Petrović napisao je temeljnu knjigu koja je obavezna dopuna našem obrazovanju. Na samom početku, on se bavi pitanjem pravne države i legitimiteta. U drugom poglavlju, autor pojašnjava šta je to liberalna, a šta autoritarna država – kao oblici pravne države. On daje poznate i razumljive primere, iz istorije i današnjice.

U poglavlju o diktaturi Petrović je objasnio šta znači pojam diktature. Bavio se njegovom istorijom, modernim uobiličenjem (od Francuske revolucije naovamo) i lokalnim specifičnostima. U ovom posebno zanimljivom poglavlju, autor je Titovu diktaturu precizno odmerio svetskim primerima. Spominju se Julije Cezar, Oliver Kromvel, Maksimilijan Robspjer kao primeri iz istorije diktature o kojima treba razmišljati. Ipak, ključna su poređenja koja je Petrović izveo između Tita i diktatora 20. veka. U kakvom su odnosu titoizam i vladavina Staljina, kralja Aleksandra Karađorđevića, ali i Musolinija, Hitlera ili Augusta Pinočea?

Kako u ovom poređenju izgleda krvava komunistička utopija? Gde je tu pravna država? Ima li je danas? Šta treba učiniti da Srbija to konačno postane?

O tome je ova knjiga.

Catena Mundi

2/7

Slični proizvodi

Nekoliko nasumično odabranih proizvoda za Vas.