Vaša korpa (0)

Miloš Timotijević Hrabri partizani i zli četnici

Miloš Timotijević Hrabri partizani i zli četnici


770.00 RSD
731.50 RSD

Autor: Miloš Timotijević
Žanr: Istorija
Pismo: Ćirilica
Broj strana: 235
Povez: Mek
Format: 21 cm
Godina izdanja: 2019.


Pred vama je knjiga koja razbija mitove o Drugom svetskom ratu. Miloš Timotijević je na nizu primera nedvosmisleno pokazao na koji način je konstruisan mit o „hrabrim“ partizanim i „zlim“ četnicima.

Knjiga „Hrabri“ partizani i „zli četnici“: studije o Srbiji u Drugom svetskom ratu (1941-1945) sastavljena je od osam tematskih studija koje su nastale u periodu od 2003. do 2019. godine. U pitanju su događaji, ličnosti i procesi iz perioda Drugog svetskog rata koji su najvećim delom vezani za prostor zapadne Srbije, koja je bila centar organizacije otpora okupatoru generala Mihailovića, ali istovremeno i područje sa snažnim komunističkim i partizanskim pokretom.

Ostaje da se nadamo da će buduća pokolenja imati više znanja, strpljenja i mudrosti da izbegnu zamke prošlosti, bolje razumeju stvarnost u kojoj žive, s nadom da će imati i dovoljno povoljnih okolnosti, pre svega spoljašnjih, za stvaranje odgovornih pretpostavki za budućnost.

U tom procesu kao prepreka stajaće monolitne ideološko-političke ocene vezane za pokret generala Mihailovića. Prevazilaženje „izdajničko-zločinačke“ ili „mučeničko-svetiteljske“ vizije učesnika oslobodilačkog i građanskog rata 1941-1945. još uvek je neispunjen zadatak.

Catena Mundi

2/7

Slični proizvodi

Nekoliko nasumično odabranih proizvoda za Vas.