Vaša korpa (0)

Đoko Slijepčević Istorija Srpske pravoslavne crkve

Đoko Slijepčević Istorija Srpske pravoslavne crkve


7,700.00 RSD
7,315.00 RSD

Autor:: Đoko Slijepčević
Žanrovi:: Domaći pisci, Istorija
Izdavač:: Catena Mundi
Godina izdanja:: 2019.
Broj strana: 1600
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrd
Format: 21 cm

Povodom jubileja osam vekova samostalnosti SPC, objavili smo kapitalnu knjigu Đoka Slijepčevića – Istorija srpske pravoslavne crkve. Na preko 1600 stranica, u 3 toma u zaštitnoj kutiji (tvrdog poveza sa zlatotiskom, B5 formata) možete pronaći odgovore na mnoga pitanja i teme:Kada su Srbi primili hrišćanstvo?Kako se Sveti Sava izborio za samostalnost Crkve?Značaj Pećke patrijaršije u srednjem veku, njeno obnavljanje i ukidanjeSPC u borbi protiv TurakaBorba SPC protiv pokatoličavanja i unijaćenjaNajznačajniji srpski arhiepiskopi, patrijarsi i mitropolitiBorba oko konkordataStradanje SPC za vreme Prvog i Drugog svetskog rataSPC pod komunistimaKako je nastao raskol u SPC?Razvoj SPC u rasejanjuIako je prvi tom objavljen davne 1962. godine u Minhenu, a treći 1986. u Kelnu, reč je o do sada najcelovitijoj i najbolje napisanoj istoriji naše Crkve. Istorija srpske pravoslavne crkve podeljena je u tri toma: prvi deo obuhvata period od pokrštavanja do XVIII veka, drugi deo od početka XIX do kraja Drugog svetskog rata, a treći deo pokriva vreme Drugog svetskog rata i posle njega.

Istorija srpske pravoslavne crkve je jedina ozbiljna, naučno napisana istorija naše najstarije i najveće institucije. Čitavu svoju naučnu karijeru Đoko Slijepčević proveo je pripremajući ovaj voluminozni projekat. Godine 1938. postao je docent na Pravoslavnog bogoslovskom fakultetu u Beogradu, ali je rat prekinuo njegov rad. Posle Drugog svetskog rata, u emigraciji, Slijepčević je nastavio svoj naučni rad. Bezbedan i neometan od strane političke represije, autor je nastavio svoj strpljivi rad prvo na Starokatoličkom univerzittu u Bernu, a potom na Institutu za jugoistočnu Evropu u Minhenu. Upravo je u Minhenu, posle 8 godina strpljivog rada, svetlo dana ugledao prvi tom voluminozne Istorije SCP.

Iz političkih razloga, knjiga je sve do 1990. bila nedostupna čitaocima u Srbiji. Te godine, objavljeno je njeno prvo izdanje u matici, da bi se na drugo čekalo skoro 20 godina. I dalje, knjiga je prava retkost i mali je broj biblioteka koji je imaju. Zato, ne propustite ovu priliku! Istorija Srpske pravoslavne crkve je jedna od onih knjiga koje svaka srpska kuća koja drži do sebe – mora da ima.

Catena Mundi

2/3

Slični proizvodi

Nekoliko nasumično odabranih proizvoda za Vas.